Spis treści:

  1. Pinsa – przepisy
  2. Pinsa – przepis na ciasto
  3. Z czym podawać pinsę? Gotowe propozycje

Pinsa – przepisy

Przepisów na pinsę jest tyle, ile osób ją robiących. Najpopularniejsza jest pinsa romana, czyli klasyczna pinsa z sosem pomidorowym i mozzarellą. Niektórzy podają ją z szynką parmeńską i świeżą rukolą, która nadaje jej nieco charakteru. Bardzo popularna jest też pinsa z burratą i sosem pomidorowym.

Pinsa z burratą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 1 gotowy spód na pinsę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 burrata
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka liści bazylii
  • 2 plastry prosciutto di parma, opcjonalnie

Sos pomidorowy:

  1. 4 łyżki ekologicznego sosu pomidorowego
  2. 1/4 łyżeczki soli
  3. 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  4. 1 łyżeczka oregano lub 1 łyżeczka pesto z bazylii

 

pinsa z burratą

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce.
  3. Na blaszkę kładziemy pinsę. Smarujemy oliwą. Do piekarnika wkładamy gotowy spód i pieczemy około 5-10 minut, aż będzie złoty.
  4. W tym czasie przekrawamy pomidorki i burratę na pół.
  5. Spód smarujemy sosem pomidorowym.
  6. Układamy burratę i pomidorki. Na wierzchu kładziemy szynkę i liście bazylii.

Pinsa z mozzarellą i pomidorami

To najpopularniejsza pinsa romana, czyli rzymska pinsa z mozzarellą i sosem pomidorowym. Jest najprostsza w przygotowaniu i najsmaczniejsza na początek tej nowej kulinarnej przygody. Zawsze smakuje dobrze i nigdy nie wysycha – wszystko to zasługa sosu pomidorowego!

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 1 gotowy spód na pinsę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 kulka mozzarelli

Sos pomidorowy:

  • 4 łyżki ekologicznego sosu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oregano lub 1 łyżeczka pesto z bazylii

 

pinsa z mozzarellą i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce mieszamy oliwę z oliwek, sos pomidorowy, sól, pieprz, cukier, oregano. Próbujemy i ewentualnie dodajemy odrobinę soli lub cukru.
  3. Gotowy spód do pinsy kładziemy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym tak, by zostawić odrobinkę wolnych brzegów. Te możemy ewentualnie posmarować oliwą, ale nie musimy.
  4. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na sosie pomidorowym.
  5. Na wierzchu układamy listki bazylii w takiej ilości, jaką lubimy.
  6. Wszystko pieczemy około 7-10 minut.
  7. Podajemy od razu.

Pinsa z ricottą, bazylią, skórką cytrynową i plastrami mortadeli

Tak jak istnieje pizza blanca, tak istnieje pinsa blanca, czyli pinsa biała. Jej smak jest delikatniejszy, mniej kwaśny. Pozwala zaistnieć innym składnikom. Połączenie ricotty z mortadelą i skórką cytrynową jest wspaniałe – świeże i delikatne zarazem. Można wszystko udekorować posiekanymi pistacjami i stworzyć niezwykłe danie.

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 gotowy spód na pinsę
  • 2 łyżki ekologicznej włoskiej oliwy z oliwek
  • 150 g ricotty
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • garść listków bazylii (około 15 sztuk)
  • 4 plastry mortadeli
  • 2 łyżki posiekanych solonych pistacji, opcjonalnie

 

pinsa z ricottą

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj piekarnik. Nagrzej go do 240 stopni. Papierem do pieczenia wyłóż blaszkę.
  2. W misce wymieszaj ricottę z solą i skórką cytrynową.
  3. Spód do pinsy posmaruj oliwą i wstaw do pieca na 5-7 minut, aż będzie złoty
  4. Gotowy spód posmaruj ricottą, posyp pistacjami, udekoruj plastrami mortadeli i liśćmi bazylii.
  5. Pokrój ostrym nożem do pizzy i serwuj natychmiast.

Pinsa z mozzarellą, anchois i pomidorkami koktajlowymi

Jest to wersja pinsy dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki. Sos pomidorowy i anchois to połączenie słone, kwaskowate, o zdecydowanym smaku. Obyczaje łagodzi mozzarella, a świeżości dodają pomidorki koktajlowe. Jeśli ktoś marzy o wersji wegańskiej, to anchois można zastąpić ekologicznymi suszonymi pomidorami. Efekt zdecydowanego, mocnego smaku gwarantowany!

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 1 gotowy spód na pinsę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli (to ważne, żeby była to szczypta, bo sardele są bardzo słone)
  • 1 łyżeczka pesto z bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6 sardeli lub 2 suszone pomidory
  • 10 pomidorków koktajlowych, najlepiej w różnych kolorach

Sos pomidorowy:

  • 4 łyżki ekologicznego sosu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oregano lub 1 łyżeczka pesto z bazylii

 

Pinsa z anchois

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 240 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Gotowy spód do pinsy połóż na blaszce.
  3. Oliwę wymieszaj z sosem pomidorowym, szczyptą soli i pesto. Posmaruj sosem pinsę.
  4. Mozzarellę pokrój w plasterki i ułóż na sosie.
  5. Na sosie ułóż sardele lub pokrojone w paski suszone pomidory.
  6. Piecz 7-10 minut, aż brzegi będą zezłocone i chrupkie.
  7. Wierzch udekoruj przekrojonymi na pół świeżymi pomidorkami koktajlowymi.
  8. Pokrój porządnym nożem do pizzy i delektuj się smakiem pinsy!

 

Mieszanka pesto, 6 organicznych opakowań – 870 g

 

Pinsa z gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

Świeżość i słodycz gruszki kontrastuje z kremową konsystencją i ostrym smakiem sera. Całość wieńczą orzechy dodające chrupkości. W wersji jesiennej gruszkę można zastąpić figami (na jedną pinsę wystarczą dwie sztuki). Jest to piękna propozycja dla gości – robi się ją w mgnieniu oka, a zachwyca niczym danie z najlepszej włoskiej trattorii.

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 1 gotowy spód na pinsę
  • 2 łyżki ekologicznej włoskiej oliwy z oliwek 
  • 1 kulka mozzarelli
  • 50 g gorgonzoli
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki orzechów włoskich

 

Pinsa z gorgonzolą i gruszką

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 lub 260 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na blaszce układamy spód do pinsy, smarujemy go porządnie oliwą i układamy na nim mozzarellę pokrojoną w plastry. Jeśli chcemy skorzystać z fig, to możemy podpiec również figi pokrojone w ćwiartki (bez ogonków).
  3. Pieczemy około 7-10 minut do pięknego zazłocenia.
  4. W tym czasie obieramy gruszkę i kroimy ją w cienkie plasterki.
  5. Wyciągamy pinsę. Układamy na niej gorgonzolę, gruszkę. Obsypujemy orzechami i serwujemy natychmiast.

Pinsa – przepis na ciasto

Przygotowanie pinsy nie jest koszmarnie trudne. Wymaga odrobinę cierpliwości, bo ciasto musi porządnie urosnąć. Wyrastanie może odbywać się w temperaturze pokojowej lub lodówce. Jeśli jednak nie masz na to czasu, możesz kupić gotowe ciasto na pinsę.

Składniki:

  • 500 g (około 4 szklanek) mąki pszennej typ 00
  • 200 g (około 1 1/2 szklanki) mąki ryżowej
  • 100 g (około 3/4 szklanki) mąki sojowej
  • 10 g (około 2 łyżeczki) soli
  • 4 g świeżych drożdży lub 2 g suchych
  • 600 ml (około 2 i 1/2 szklanki) letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ryżową, mąkę sojową i sól.
  2. Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na kilka minut, aż zaczną się pienić.
  3. Stopniowo dodawaj mieszaninę drożdży i wody do mąki ciągle mieszając, aż powstanie ciasto.
  4. Ciasto wyrabiaj około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Warto skorzystać z pomocy robota planetarnego.
  5. Ciasto przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  6. Rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury – około 240 stopni.
  7. Podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich owalne lub prostokątne kształty o grubości około 0,5 cm.
  8. Uformowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Dodaj wybrane dodatki – możesz skorzystać z tych pięciu przepisów!
  10. Piecz pinsę w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, aż skórka będzie złotobrązowa i chrupiąca.
  11. Wyjmij z piekarnika, pokrój ostrym nożem do pizzy i podawaj na gorąco.

Z czym podawać pinsę? Gotowe propozycje

Dodatki do pinsy są różnorodne. Są jednak opcje, które są niezwykle popularne.

  • Sos pomidorowy z mozzarellą – organiczny sos pomidorowy często doprawia się ziołami, czosnkiem, a chcąc dodać mu odrobinę ostrości, dorzuca się ostrą paprykę kalabryjską, czyli peperoncino.
  • Sardele, czyli anchois – idealnie smakują na pinsie z sosem pomidorowym.
  • Sos pomidorowy, burrata, oliwki, suszone pomidory w oliwie – połączenie, które można nazwać śródziemnomorskim karnawałem.
  • Opcja wegańska – organiczny sos pomidorowy, wegańskie pestoghiotto (czyli pesto), karczochy w solance. dealny mariaż delikatności i ziołowych smaków.

Oczywiście możesz eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, aby stworzyć niepowtarzalne arcydzieło! Pamiętaj, żeby gotową pinsę pokroić nożem do pizzy i jeść rękoma. Świetnie smakuje z orzeźwiającym białym włoskim winem, lekkim zimnym piwem czy włoską lemoniadą.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w pasji Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock